Automatisering

Voor mijn bouwkundig tekenwerk heb als gereedschap gekozen voor AutoCAD. Ik maak hierbij graag goed gebruik van de mogelijkheden om werk te besparen. Het hieronder beschreven tekenhulpmiddel is hier een voorbeeld van. Het betreft een verzameling blocks en routines die geheel is ontwikkeld voor eigen gebruik bij het uitwerken van kanaalplaatvloeren.

Het eerste onderdeel van dit tekenhulpmiddel zijn dynamische blocks. Autodesk heeft deze mogelijkheid ontwikkeld bij de invoering van AutoCAD 2006.

 
Voor elke type kanaalplaatvloer is een dynamisch block gecreëerd dat alle mogelijke uitvoeringen van het element in zich heeft. Met behulp van zogenaamde 'grips' (de blauwe punten in de tekening) kan de plaat worden aangepast in afmetingen, vorm en hoedanigheid.

Ook voor het aanbrengen van sparingen zijn dynamische blocks ontwikkeld.

Het tweede onderdeel van het tekenhulpmiddel zijn de lisproutines. AutoLISP is een programmeertaal die binnen AutoCAD te gebruiken is. Er kunnen tevens onderdelen worden ingevoegd in ActiveX en DCL. Met de buttons in onderstaande toolbar worden de lisproutines opgeroepen:

De lisproutines herkennen de dynamische blocks en hun parameters en kunnen daarmee vele handige functies uitvoeren, zoals:
  • Plaatgegevens snel inzien, aanpassen en definitief maken.
  • 'Met één druk op de knop' een platenboek genereren (dwz elke plaat apart op A4 uittekenen) en dit laten afdrukken.
  • Een plaatoverzicht weergeven met daarin alle totalen van de vloer.

Een derde onderdeel van het tekenhulpmiddel zijn de zogenaamde Toolpalettes. Deze zijn ingevoerd in AutoCAD 2004 en geven de mogelijk snel standaardblocks in de tekening in te voegen. Voor alle bijkomende onderdelen van de tekening van de kanaalplaatvloer zijn deze blocks ontwikkeld en direct op te roepen.

Uiteraard bestaan er in de markt al vele tekenhulpmiddelen voor het uitwerken van kanaalplaatvloeren, meestal met een zelfs nog uitgebreidere functionaliteit. De ontwikkeling hiervan in eigen hand te houden heeft echter, naast het kostenaspect, het grote voordeel dat het tekenhulpmiddel op elk moment gewijzigd kan worden naar gelang de wensen van zowel de gebruiker als de fabriek, die de uiteindelijke tekeningen nodig heeft voor productie.